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This letter is in response to your April 24, 2020, email, and November 4, 2020, telephone call 
with several members of the Office of Hazardous Materials Safety, Pipeline and Hazardous 
Materials Safety Administration (PHMSA) requesting clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the marking requirements for non-bulk 
packagings.  Specifically, you ask whether a “technical name” and/or “specific name” is required 
to be marked on a non-bulk package containing a material assigned one of the following proper 
shipping names: “UN2814, Infectious substances, affecting humans, 6.2;” “UN2900, Infectious 
substances, affecting animals only, 6.2;” “UN3462, Toxins, extracted from living sources, solid, 
n.o.s., 6.1, PG I/II/II;” or“UN3172, Toxins, extracted from living sources, liquid, n.o.s., 6.1, PG 
I/II/III.”  
  
For a package containing a Division 6.1 material such as UN3462 or UN3172, the answer is yes. 
The technical name is required to be marked on the outside of a non-bulk packaging in 
accordance with § 172.301(b).  The HMR require a technical name, as defined in  
§ 171.8, to be used on the shipping paper (see § 172.203(k)) and outer packaging for a material 
with the letter “G” assigned to column (1) of the Hazardous Materials Table (HMT; 
§ 172.101).  The HMR define a “technical name” as a recognized chemical or microbiological 
name currently used in scientific and technical handbooks, journals, and texts.  Generic 
descriptions are authorized for use provided they readily identify the general chemical group or 
microbiological group.    
  
Conversely, for a package containing a Division 6.2 material such as UN2814 or UN2900, the 
answer is no.  The technical name should not be included on the outside of a non-bulk package in 
accordance with § 172.301(b).  However, it should be noted that a Division 6.2 infectious 
substance with a “G” in column (1) of the HMT must have a technical name included in 
parentheses in association with the basic description on the shipping paper (see § 172.203(k)).   
  



 
 

 
 

If the Division 6.2 material is assigned identification number UN2814 or UN2900 and is 
suspected to contain an unknown Category A infectious substance, the words “suspected 
Category A infectious substance” must be entered in parentheses in place of the technical name 
as part of the proper shipping description (§ 172.203(k)).  
  
 
I hope this information is helpful.  Please contact us if we can be of further assistance.  
 
Sincerely,  
 

 
 
T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
 


